Κυριακή 13 Μαρτίου 2016

Vintage συνταγή: Σουπιές γιαχνί

Προετοιμασία: 25-30 λεπτά
Μαγείρεμα: 1 ώρα και 10 λεπτά
Για 6 άτομα
Υλικά:
1 1/2 κιλό σουπιές
750 γραμμ. κρεμμύδια
1 1/2 ποτ. νερού λάδι
1/2 μάτσο μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
1 ποτ. κρασιού άσπρο κρασί (αρετρίνωτο)
αλάτι, πιπέρι

1. Πλένουμε καλά τις σουπιές, αφαιρούμε το κόκκαλο, τα εντόσθια και την σακούλα με το μελάνι. Πετάμε τα εντόσθια και κρατάμε κατά μέρος την σακούλα με το μελάνι.
2. Κόβουμε κάθε σουπιά 3-4 κομμάτια και ξεχωρίζουμε τα πλοκάμια τους (αν είναι μακριά, τα κόβουμε σε δύο ή τρία κομμάτια) και αφήνουμε τις κομμένες σουπιές σε ένα σουρωτήρι να στραγγίσουν.
3. Καθορίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε λεπτές ροδέλλες.
4. Βάζουμε στη φωτιά μιά κατσαρόλα με το λάδι και όταν ζεσταθεί, ρίχνουμε τα κρεμμύδια και αφήνουμε να προδίδουν ελαφρά.
5. Ρίχνουμε τότε στην κατσαρόλα τις σουπιές, ανακατεύουμε με ξύλινο κουτάλι και τις αφήνουμε να πάρουν 1-2 βράσεις.
6. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, το κρασί, τις σακούλες με το μελάνι, το πιπέρι και αλάτι και 1 ποτήρι νερό ζεστό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τις σουπιές να  σιγοβράσουν 45 λεπτά, έως ότου μαλακώνουν, εξατμίσθη το νερό και μείνουν μόνο με το λάδι.
Προσοχή: Αν θελουμε, παραλείπουμε τις σακούλες με το μελάνι. Το φαγητό θα είναι πιο ωραίο σε εμφάνιση και χρώμα, αλλά δεν θα είναι τόσο νόστιμο όσο με το μελάνι.

Τι θα πιούμε; Κρασί άσπρο ή ροζέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου